офіційний вебсайт
ГОЛОВНЕ  УПРАВЛІННЯ  СТАТИСТИКИ  У  ДНІПРОПЕТРОВСЬКІЙ  ОБЛАСТІ
49038, м.Дніпро, вул.Столярова, 3,тел.:(056) 778 68 43, (056) 778 67 69, e-mail: ous@dp.ukrstat.gov.ua
  Головна | Соціально-економічне становище області

Про Головне управління
Діяльність Головного управління
Доступ до публічної інформації
Нормативно-правова база
Публікації
Соціально-економічне становище
Статистична інформація
Експрес-випуски
Пресвипуски
Метаописи держстатспостережень
Методологія та класифікатори
Звітна документація
Електронна звітність
Єдиний державний реєстр підприємств і організацій України
Замовлення статистичної інформації
Анкетні опитування
Корисна інформація
Юним громадянам
Всеукраїнський перепис населення
Звернення громадян

dneprstat.gov.ua

Архів 2013 2012 2011 2010 2009

 

 

СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ СТАНОВИЩЕ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

за cіченьчервень 2013 року

 

Повідомлення Головного управління статистики

у Дніпропетровській області

 

Промисловість

 

Індекс промислового виробництва за I півріччя 2013р. відносно I півріччя 2012р. становив 98,4%, дещо погіршившись проти підсумків роботи за січеньтравень п.р. (на 0,1 в.п.).

Не подолано скорочення випуску продукції підприємствами переробної галузі (індекс – 96,6%) та сфери постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря (90,3%), у добувній промисловості та розробленні карєрів рівень виробництва січня–червня попереднього року перевищено (100,8%).

У профільних видах діяльності переробної галузі досягти рівня виробництва січня–червня 2012р. не вдалося підприємствам машинобудування (74,5%), з виробництва коксу, продуктів нафтоперероблення (81,8%), гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції (89,3%), харчової галузі (97,7%), меблів, іншої продукції, ремонту і монтажу машин та устатковання (98,6%). При цьому позитивні тенденції випуску продукції спостерігалися в роботі підприємств з випуску хімічних речовин і хімічної продукції (101,3%), металургії та виробництва готових металевих виробів, крім машин і устатковання (101,8%), виготовлення виробів з деревини, виробництва паперу та поліграфічної діяльності (107,9%), а також текстильного виробництва, випуску одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів (318,8%).

У добувній промисловості та розробленні кар’єрів у січні–червні 2013р. основним чинником зростання проти січня–червня 2012р. стали підприємства з видобутку металевих руд (101,2%) та добування каменю, піску та глини (109,6%). Фактором якісної роботи стали структурні зрушення: випуск концентратів залізорудних неагломерованих зріс на 1,9% при одночасному скороченні випуску концентратів залізорудних агломерованих на 1,1%.

У виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів рівня випуску продукції січнячервня 2012р. не досягнуто: скорочення обсягів продукції спостерігається на підприємствах з випуску напоїв, продуктів борошномельно-круп’яної промисловості та крохмалю, олії та тваринних жирів, з перероблення та консервування як риби, так і овочів та фруктів, а також інших харчових продуктів (індекси 81,1–97,7%). Водночас збільшився рівень виробництва готових кормів для тварин, молочних продуктів, хліба, хлібобулочних і борошняних виробів, м’яса та м’ясних продуктів (індекси 100,5 – 112%). В галузі зменшено випуск соків фруктових та овочевих (на 1,4%), борошна (на 3,5%), вод натуральних мінеральних негазованих та газованих (на 4,8% та 21,8% відповідно), олії соняшникової нерафінованої (на 19,7%), круп (на 21,1%). При цьому зріс випуск виробів ковбасних (на 9,1%), йогурту, інших ферментованих чи сквашених молока та вершків (на 11,9%), м’яса свійської птиці, свиней та великої рогатої худоби свіжого чи охолодженого (на 12,8%, 14,4% та 44,4% відповідно), виробів здобних (на 12,3%), масла вершкового (на 11,2%), джемів, желе фруктових, пюре та паст фруктових чи горіхових (на 22,9%), сирів жирних (у 2,3 раза).

На підприємствах легкої промисловості отримано зростання випуску продукції завдяки успіхам як у текстильному виробництві, так і у виробництві шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів. В галузі збільшено випуск одягу робочого чоловічого та хлопчачого іншого з тканини бавовняної або з волокон синтетичних (на 28,5%), светрів, пуловерів, кардиганів, жилетів, виробів подібних трикотажних та в’язаних (на 43%), курток, піджаків та блейзерів чоловічих та хлопчачих з тканин бавовняних або синтетичних виробничих та професійних (у 1,5 раза). При цьому скорочено випуск комплектів, костюмів чоловічих та хлопчачих з тканин бавовняних або синтетичних, виробничих та професійних (на 10,7%), суконь, піджаків та блейзерів, а також блузок, сорочок, батників жіночих та дівчачих (на 16,5% та 22,8% відповідно).

На підприємствах з виготовлення виробів з деревини, виробництва паперу та поліграфічної діяльності збільшено випуск шпалер та подібних виробів з паперу для покриття стін; паперу прозорого для вікон (на 7,2%), тари дерев’яної іншої та її частин (на 38,9%), деревини, уздовж розпиляної чи розколотої, завтовшки більше 6мм (у 2,6 раза). При цьому скоротився випуск коробок та ящиків з паперу та картону гофрованих (на 5,5%), вікон та їх рам, дверей балконних та їх рам, дверей та їх коробок і порогів (на 28,8%), мішків та пакетів з паперу (на 59,3%).

У промисловому виробництві коксу та продуктів нафтоперероблення у січні–червні 2013р. не досягнуто рівня відповідного періоду 2012р. Підприємствами області вироблено коксу та напівкоксу з вугілля кам’яного; коксу газового менше на 17,4%, смол кам’яновугільних чи мінеральних інших –на 18,3%.

У галузі з випуску хімічних речовин і хімічної продукції зріс випуск добрив азотних мінеральних чи хімічних на 20,6%, кислоти азотної та сульфоазотної, аміаку – на 21,3%, сечовини – на 21,9%, при цьому зменшено виробництво засобів мийних та для чищення на 1,8%, фарб та лаків на основі акрилових або вінілових полімерів, у водному середовищі – на 8,7%, пластмас у первинних формах – на 9,5%, кислоти сірчаної – на 29,8%.

Падіння рівня виробництва проти січня–червня 2012р. зафіксовано у діяльності з випуску гумових та пластмасових виробів та іншої неметалевої мінеральної продукції (89,3%). Підприємствами з виготовлення продукції для будівництва зменшено випуск розчинів бетонних, готових для використання на 1,7%, вапна негашеного, гашеного та гідравлічного – на 12,2%, плиток та плит керамічних – на 12,5%, елементів конструкцій збірних для будівництва з цементу, бетону чи штучного каменю – на 36,2%, виробів вогнетривких – на 39,2%. Водночас в галузі збільшено виробництво клінкерів цементних на 15,3%, виробів багатошарових, ізолюючих зі скла – на 35,2%.

У металургії та металообробці області спостерігалося зростання випуску продукції проти січня–червня 2012р. (індекс – 101,8%) завдяки роботі підприємств з виплавки чавуну, сталі та феросплавів (103,5%) на тлі падіння темпу у трубному виробництві (93%). Тут збільшено випуск сталі без напівфабрикатів, отриманих безперервним литтям на 0,7%, прокату готового чорних металів – на 5,3%, одночасно зменшено виплавку чавуну на 0,2%, випуск труб та трубок, профілів порожнистих зі сталі – на 3,6%. У секторі випуску готових металевих виробів, крім машин та устатковання, також зафіксовано приріст обсягів виробництва (індекс – 137%).

У машинобудуванні проти січня–червня 2012р. випуск продукції (товарів, послуг) значно скорочено (індекс – 74,5%), що стало результатом падіння випуску інших транспортних засобів (64,1%), зокрема залізничних локомотивів і рухомого складу (58,9%), автотранспортних засобів, причепів та напівпричепів (73,5%), а також електричного устатковання (91,2%). Не під силу виправити ситуацію підприємствам, які впливово збільшили випуск продукції – з виробництва машин та устатковання, а також комп’ютерів, електронної та оптичної продукції (індекси 106,7% та 116,9% відповідно). В галузі зменшено як випуск вагонів вантажних та вагонів-платформ залізничних або трамвайних несамохідних, так і обсягів виготовлення вузлів та деталей для експлуатаційних потреб і технічного обслуговування рейкового рухомого складу.

У сфері постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря індекси промислової продукції формуються показниками роботи провідних енергогенеруючих та енергорозподільчих підприємств області, де темп випуску продукції склав 89,8%. Загалом у січнічервні 2013р. вироблено електроенергії 6,1 млрд.кВт·год, що на 12% менше, ніж за січеньчервень 2012р.

За січень–травень 2013р. промисловими підприємствами-учасниками короткотермінових обстежень реалізовано продукції (товарів, послуг) на суму 86,4 млрд.грн., з неї продукції добувної та переробної промисловості – на 72,5 млрд.грн., що за вагою вкладу в загальноукраїнський обсяг обороту від промислової діяльності (18,8%) поступається лідерством тільки промисловості Донеччини (19%).

У структурі загальнообласного обороту майже чотири п’ятих виручки припадає на продукцію металургії та виробництва готових металевих виробів, крім машин і устатковання, добувної промисловості й розроблення кар’єрів та діяльності з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря. В обсязі реалізованої за основними промисловими групами переважну частку (67,6%) займають товари проміжного споживання, енергія складає більше п’ятої частини (21,1%), споживчі товари нетривалого вжитку та тривалого користування – 6,4% та 0,1% відповідно, інвестиційні товари – 4,8%.

На жаль, єдиною, притаманною цій структурі характеристикою є суттєва перевага промислової діяльності з випуску продукції, яка не акумулює значних обсягів валової доданої вартості (більше двох третин обороту припадає не на товари кінцевого споживання, це найгірший показник в Україні: в цілому по державі частка такої продукції не досягає і двох п’ятих, і тільки у чотирьох регіонах з решти дещо перебільшує загальнодержавний рівень) над виробництвом наукоємної продукції машинобудування та соціально-орієнтованих харчової і легкої промисловості (11,3% в області проти 29,6% в Україні).

 

Сільське господарство

 

За січеньчервень 2013р. загальне виробництво продукції сільського господарства порівняно з січнем–червнем 2012р. зросло на 23,3%, у т.ч. у сільськогосподарських підприємствах – на 26,4%, у господарствах населенняна 18,2%.

Станом на 1 липня 2013р. збирання ранніх зернових і зернобобових культур (без кукурудзи) проходить значно вищими темпами. Зернові скошено на площі 248,6 тиса (28,3% посіяних площ), торік –114,1 тис.га (16%). Всіма категоріями господарств одержано 771,3 тис.т зерна (у початково оприбуткованій вазі), що у 4,3 раза перевищує минулорічний показник. Середня урожайність зернових культур зросла вдвічі і становила 31 ц з 1 га.

Під урожай 2013р. сільськогосподарські культури посіяно на площі 1913,5 тис.га, з них в аграрних підприємствах 1283,2 тис.га (67,1% загальних площ), у господарствах населення630,3 тис.га (32,9 %).

Порівняно з 2012р. загальна посівна площа збільшилась на 12,2 тис.га (на 0,6%), у т.ч. у сільськогосподарських підприємствах – зменшилась на 11 тис.га (на 0,8%), у господарствах населення – збільшилась на 23,2 тис.га (на 3,8%).

Більша частина зайнятих посівами площ (63,6%) відведена під зернові культури – 1217,3 тис.га (на 88 тис.га, або на 7,8% більше, ніж торік). У продовольчій групі зернових культур площі, засіяні гречкою, скоротилися майже наполовину (на 44,3%), просом – більше, ніж на третину (на 36,3%). Зернофуражними культурами зайнято 660,3 тис.га, що на 98,2 тис.га (на 12,9%) менше, ніж торік.

У групі технічних культур відбулося значне скорочення посівів цукрових буряків (фабричних) – майже наполовину (на 46,9%), сої – на 69,5%. Картоплі посаджено менше на 4,5%, площі, зайняті під овочевими культурами, зросли на 3,5%. Посіви кормових культур, загальний розмір яких становить 60,6 тис.га, зменшилися порівняно з 2012р. на 28,6 тис.га (на 32%).

За січень–червень 2013р. господарствами всіх категорій реалізовано на забій 140,1 тис.т худоби та птиці (у живій вазі), що на 0,4% більше порівняно з аналогічним періодом 2012р., вироблено 157,6 тис.т молока (на 0,3% більше) та отримано 494,1 млн.шт. яєць (на 13,1% менше).

За розрахунками, на 1 липня 2013р. загальне поголів’я великої рогатої худоби становило 179 тис. голів (на 0,5% більше, ніж на 1 липня 2012р.), у т.ч. корів – 82,2 тис. голів (на 0,6% більше); свиней – 518,9 тис. голів (на 6,8% менше), овець і кіз – 80,3 тис. голів (на 2% менше), птиці всіх видів – 19,4 млн. голів (на 3,5% менше).

У господарствах населення утримувалось 77,8% загальної чисельності великої рогатої худоби (торік – 77,5%), у т.ч. корів – 80,4% (81,6%), свиней – 28,3% (27%), овець та кіз – 79,7% (77,5%), птиці всіх видів – 33,4% (32,8%).

Загальний обсяг реалізованої сільськогосподарськими підприємствами власно виробленої продукції за січень–червень 2013р. порівняно з відповідним періодом 2012р. зменшився на 25,5%, у т.ч. продукції рослинництва – на 49,4%, продукції тваринництва – на 1,6%. У структурі загального обсягу реалізації продукція тваринництва займала 61,1%, рослинництва – 38,9%, (у січнічервні 2012р. відповідно 49,9% та 50,1%).

Середні ціни продажу аграрної продукції сільськогосподарськими підприємствами за всіма напрямами у січні–червні 2013р. порівняно з відповідним періодом 2012р. зросли на 4,9%, у т.ч. на продукцію рослинництва – на 19,6%, на продукцію тваринництва, навпаки, знизились на 2,6%.

На 1 липня 2013р. в сільськогосподарських підприємствах (крім малих) та підприємствах, що здійснюють зберігання, переробку зернових культур, було в наявності 813,7 тис.т зерна (на 5,7% більше проти 1 липня 2012р.), у т.ч. 517,9  тис.т пшениці (на 15% більше). Безпосередньо в аграрних підприємствах зберігалося 552,6 тис.т зерна (на 28,1% більше), у т.ч. 341,3 тис.т пшениці, 137,6  тис.т ячменю, 58,8  тис.т кукурудзи, 1,2  тис.т жита. Зернозберігаючі та зернопереробні підприємства мали в наявності 261,1 тис.т зерна, у т.ч. зернозберігаючі – 158,1 тис.т.

Запаси насіння соняшнику становили 120,1 тис.т (на 36,2% менше проти 1 липня 2012р.), з них безпосередньо в аграрних підприємствах (крім малих) – 52,6 тис.т, в підприємствах, що здійснюють його переробку та зберігання – 67,5 тис.т.

 

Будівельна діяльність

 

За січень–червень 2013р. підприємствами області виконано будівельних робіт власними силами на суму 2054,7 млн.грн. Індекс будівельної продукції порівняно з відповідним періодом 2012р. становив 88,4%.

У січні–червні 2013р. порівняно з січнем–червнем 2012р. скоротилося будівництво інженерних споруд (на 17,9%), частка яких у загальному обсязі будівництва становила 68,1%.

За характером будівництва обсяги робіт розподілилися таким чином: роботи з нового будівництва, реконструкції та технічного переозброєння склали 74,5% загального обсягу, решта – з капітального і поточного ремонтів (12,1% та 13,4% відповідно).

На міста Дніпропетровськ і Кривий Ріг припадає майже 80% виконаних будівельних робіт.

 

Транспорт

 

За січень–червень 2013р. підприємствами транспорту перевезено 55,3  млн.т вантажів, що на 6,5% більше обсягу перевезень у січні–червні 2012р. Вантажооборот зменшився на 7,4% та склав 17,3 млрд.ткм.

Послугами пасажирського транспорту області скористалися 268,9 млн. осіб, що на 3% менше, ніж торік. Пасажирооборот збільшився на 2,3% і дорівнював 4,6 млрд.пас.км.

Залізницею відправлено 47,4 млн.т вантажів (на 0,9%, більше ніж у січні–червні 2012р.) та 18,5 млн. пасажирів (збільшення на 0,5%). Вантажооборот зменшився на 8% і становив 16,2  млрд.ткм.  Пасажирооборот дещо підвищився (на 0,9%) та склав 1,8 млрд.пас.км.

Підприємствами автомобільного транспорту (з урахуванням фізичних осіб-підприємців) за січень–червень 2013р. доставлено 7,8 млн.т вантажів, що в 1,6 раза більше тогорічного показника. Вантажооборот також зріс (на 4,4%) і дорівнював
1 млрд.ткм. Кількість обслугованих пасажирів становила 156,7 млн. осіб (менше на 0,9%). Пасажирська робота склала 2,2 млрд.пас.км, що на 7,7% більше, ніж торік.

Водним транспортом області перевезено 128,7 тис.т вантажів, що на 45,2% менше показника січня–червня 2012р. Вантажооборот зменшився на 33,5% та дорівнював 19,5 млн.ткм. Послугами річкового транспорту скористались 18,1 тис. пасажирів, що у 3,8 раза більше січня–червня минулого року. При цьому пасажирооборот зріс в 1,5  раза і становив 0,2 млн.пас.км.

Авіаційним транспортом було перевезено 0,9  тис.т вантажів, вантажооборот склав 2,6 млн.ткм, що відповідно у 4,3 та 2,2 раза більше обсягів аналогічного періоду попереднього року. Послугами авіаперевізників скористались 37,9 тис. осіб, пасажирооборот виконано в обсязі 22,2 млн.пас.км, що відповідно на 51% та 47,5% менше показників січня–червня 2012р.

Трамвайно-тролейбусним парком області обслуговано 89,9 млн. осіб (на 6,8% менше), у т.ч. майже дві третини – безкоштовно.

Кількість пасажирів, які обрали для переміщення метрополітен, становила 3,7 млн. осіб (на 6,2% менше, ніж торік). Правом пільгового проїзду скористались 39,4% пасажирів.

 

Зв’язок

 

У січні–травні 2013р. доходи операторів, провайдерів від надання послуг зв’язку становили 857,9 млн.грн., що на 7,3% менше показника січня–травня 2012р. у тарифах 2013р. Із загального обсягу 578,6 млн.грн. – доходи від послуг зв’язку населенню (зменшення на 6,2%). Найбільша частка припадала на доходи від надання населенню послуг мобільного (стільникового) зв’язку – 57,7%, телефонного міського – 17,2%, комп’ютерного – 11,8%, доходи від передачі і прийому телевізійних та радіопрограм, радіозв’язку складали 5,8%, надання поштових послуг – 3,4%, телефонного міжміського зв’язку – 2,7% та інших – 1,4%.

 

Послуги

              

У червні 2013р., за попередніми даними, обсяг реалізованих підприємствами області нефінансових послуг дорівнював 1,5 млрд.грн. (що у порівнянних цінах на 3,4% менше, ніж у червні 2012р.), у т.ч. безпосередньо населенню було надано послуг на суму 313,0 млн.грн.

 

Зовнішня торгівля товарами

 

У січні–травні 2013р. обсяги експорту товарів становили 4387,2 млн.дол. США, імпорту - 2128,3 млн.дол., і проти відповідного періоду минулого року експорт збільшився на 5,4%, імпорт – зменшився на 26,4%. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами складало 2258,9 млн.дол. (у січні–травні 2012р. – 1268,9 млн.дол.).

Коефіцієнт покриття експортом імпорту дорівнював 2,1 (торік - 1,4).

Зовнішньоторговельні товарні операції область здійснювала з партнерами зі 144 країн світу.

У загальних обсягах експорту та імпорту області питома вага країн СНД становила відповідно 37,6% та 27,2%, Азії - 36,1% та 25,2%, Європи17,6% та 37,4%, Африки – 6,3% та 2,5%, Америки – 2,4% та 7,2%.

Для економічного розвитку регіону важливою є торгівля з країнами Європейського Союзу. У січні-травні 2013р. до них експортовано товарів на 765,1  млнол. (17,4% експорту області), імпортовано - на 764 млн.дол. (35,9% імпорту області), і порівняно з аналогічним періодом минулого року обсяги експорту-імпорту послуг зменшились на 0,1% та 21,5% відповідно. Серед країн ЄС значні обсяги експортних поставок здійснено до Польщі – на 203,3  млнол., Чехії – на 137 млн.дол., Словаччини – на 116,1 млн.дол. Найбільше отримано товарів з Польщі (на 172 млнол.), Німеччини (на 166,3 млн.дол.) та Італії (на 58 млн.дол.).

Основу товарної структури експорту області складали чорні метали (39,3% загального обсягу). До країн СНД спрямовано 34,1% експорту цієї групи товарів, до країн ЄС5,2%.

У вартісному виразі за січень-травень 2013р. обсяг експорту чорних металів склав 1726,2 млнол., руд, шлаків і золи – 1066,9 млн.дол., виробів з чорних металів 613,3 млн.дол., залізничних локомотивів 199,7  млн.дол., продуктів неорганічної хімії 147,6  млн.дол., машин, обладнання та механізмів; електротехнічного обладнання 112,6 млн.дол., паперу та картону – 77,7 млн.дол., жирів та олії тваринного або рослинного походження – 66,3 млн.дол.

У товарній структурі імпортних надходжень значними були обсяги палива мінерального; нафти та продуктів її перегонки, яких отримано на 332,9 млн.дол. (15,6% загального обсягу імпорту), полімерних матеріалів, пластмас та виробів з них – на 295,4 млн.дол. (13,9%), машин, обладнання та механізмів; електротехнічного обладнання – на 268,5 млн.дол. (12,6%), фармацевтичної продукції – на 213,6 млн.дол. (10%), чорних металів – на 193,2 млн.дол. (9,1%), засобів наземного транспорту, літальних апаратів, плавучих засобів – на 102,7  млн.дол. (4,8%), паперу та картону – на 68,1 млн.дол. (3,2%).

 

Внутрішня торгівля

 

Оборот роздрібної торгівлі (до якого включено роздрібний товарооборот підприємств, що здійснюють діяльність із роздрібної торгівлі, розрахункові дані щодо обсягів продажу товарів на ринках і фізичними особами-підприємцями) за січень–червень 2013р. становив 30,5 млрд.грн., що на 6,5% більше обсягу січня–червня 2012р.

Оборот ресторанного господарства урахуванням обороту фізичних осіб-підприємців) за січеньчервень 2013р. склав 718,5 млнрн. і проти відповідного періоду попереднього року зменшився на 1%.

Обсяг роздрібного товарообороту підприємств, які здійснюють діяльність із роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, за звітний період дорівнював 17,6 млрд.грн., що у порівнянних цінах на 4,4% більше обсягу січнячервня 2012р. Обсяг роздрібного товарообороту за червень 2013р. становив 3 млрдрн. і проти червня 2012р. у порівнянних цінах майже не змінився (99,2%), а проти травня 2013р. – зменшився на 2,1%.

 

Ціни і тарифи

 

Індекс споживчих цін по Дніпропетровській області у червні 2013р. до попереднього місяця склав 100%, з початку року – 100,1%.

На стовідсотковому рівні у червні п.р. був також індекс споживчих цін на продукти харчування та безалкогольні напої. При цьому відмічено помітне зниження цін на фрукти та сало (на 3,8% та 2,3% відповідно). Також подешевшали молоко, сметана, риба та продукти з риби, продукти переробки зернових, кисломолочна продукція, м’ясо та м’ясопродукти (на 1,7–0,4%). Разом з цим суттєво подорожчали цукор (на 5,7%), овочі (на 4,8%), рис (на 3,5%). У межах 0,9–0,2% зросли ціни на яйця, маргарин, макаронні вироби.

Ціни на алкогольні напої, тютюнові вироби збільшилися на 0,4%, а саме: на алкогольні напої – на 0,6%, тютюнові вироби – на 0,2%.

Підвищення цін у сфері охорони здоров’я на 0,2% спричинене подорожчанням амбулаторних послуг та послуг лікарень (однаково – на 0,3%).

Зростання цін на транспорт у цілому на 0,2% в основному стало наслідком збільшення вартості перевезень залізничним пасажирським транспортом на 3,7%. Водночас на 0,1% зменшилися ціни на паливо та мастила.

У сфері освіти приріст цін склав 1,1% за рахунок подорожчання послуг закладів дошкільної та початкової освіти на 4,1%.

Крім того, на 2,5–0,3% зменшилася вартість туристичних послуг, аудіотехніки, фотоапаратури та обладнання для обробки інформації, предметів домашнього вжитку, побутової техніки та поточного утримання житла; на 0,7% подорожчали послуги ресторанів та готелів.

За І півріччя 2013р. продукти харчування та безалкогольні напої подешевшали на 0,8%, у т.ч. найістотніше – яйця (на 33,8%). У межах 5,1–1,8% знизилися ціни на молоко, сало, м’ясо та м’ясопродукти, продукти переробки зернових, рибу та продукти з риби, олію соняшникову. У той же час суттєво подорожчали овочі (на 15,6%); на 3,1–0,8% – фрукти, кисломолочна продукція, маргарин, кондитерські вироби з борошна, масло, сири.

Алкогольні напої, тютюнові вироби зросли в ціні на 5,9%, зокрема, тютюнові вироби – на 7,6%, алкогольні напої – на 4,3%.

Плата за житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива збільшилася на 0,8%.

У сфері охорони здоровя ціни підвищилися на 2,1%, у т.ч. на послуги лікарень – на 2,2%, амбулаторні послуги – на 2%, фармацевтичну продукцію – на 1,9%.

Зростання цін у сфері транспорту на 0,5% в основному стало наслідком подорожчання транспортних послуг на 2%. Водночас ціни на паливо та мастила знизилися на 2,1%.

Крім того, на 2,7–1,1% стали дорожчими послуги закладів освіти, зв’язку, ресторанів та готелів; на 0,7% подешевшали одяг і взуття.

 

Доходи населення

 

Середньомісячна номінальна заробітна плата штатних працівників, зайнятих на підприємствах області та їх відокремлених підрозділах з чисельністю найманих працівників 10 і більше осіб, у січні–травні 2013р. становила 3249 грн., що у 2,8 раза перевищує рівень мінімальної заробітної плати, визначений на державному рівні з 1 січня 2013р. (1147 грн.).

В економіці області залишається значною диференціація рівнів оплати праці. До видів економічної діяльності, де складалась найвища зарплата, належали заклади мистецтва, спорту, розваг та відпочинку, а також організації, які здійснюють фінансову та страхову діяльність, у промисловості – підприємства добувної промисловості і розроблення кар’єрів та металургійного виробництва, виробництва готових металевих виробів, де заробітна плата працівників була більша, ніж середній показник по області на 45–83%.

Водночас заробітна плата працівників підприємств текстильного виробництва, виробництва одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів була майже наполовину менша за середню по області (у 2013 році угрупування інформації за видами економічної діяльності (КВЕД) здійснюється згідно з Класифікацією видів економічної діяльності (ДК 009:2010), затвердженою наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11 жовтня 2010 року № 457 “Про затвердження та скасування національних класифікаторів”).

Упродовж січня–травня 2013р. загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати в області зменшилась на 13,1%, або на 1,4 млн.грн. і за станом на 1 червня 2013р. склала 9 млн. грн., або 0,3% фонду оплати праці, нарахованого за травень п.р.

Із загального обсягу боргу 1,8 млн.грн. (20,3%) припадає на економічно активні підприємства, що на 42,9% менше показника, який склався за станом на 1 січня 2013р.

Упродовж січня–травня п.р. повністю ліквідовано заборгованість із заробітної плати у будівельних організаціях, на підприємствах транспорту, складського господарства, поштової та кур’єрської діяльності. У промисловості повністю виправилась ситуація на підприємствах по виготовленню виробів з деревини, виробництву паперу та поліграфічної діяльності; по виробництву гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції; металургійного виробництва, виробництва готових металевих виробів; а також по виробництву автотранспортних засобів, причепів і напівпричепів та інших транспортних засобів.

Разом з тим, поновилися зазначені борги на підприємствах оптової та роздрібної торгівлі; ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів, а також у закладах освіти і за станом на 1 червня 2013р. склали 57,4 тис.грн. і 43 тис.грн. відповідно. У промисловості відновилась заборгованість із заробітної плати на підприємствах по виробництву хімічних речовин і хімічної продукції; водопостачання, каналізації, поводження з відходами; а також по виробництву комп’ютерів, електронної та оптичної продукції і за станом на 1 червня 2013р. становила 638,1 тис.грн., 71 тис.грн. і 37 тис.грн. відповідно. В 1,7 раза побільшали борги у сфері діяльності підприємств сільського, лісового та рибного господарства.

Знов від несвоєчасних розрахунків із заробітної плати почав потерпати персонал економічно активних підприємств, розташованих у містах Павлограді і Новомосковську, яким на початок червня п.р. не виплачено 71 тис.грн. і 57,4 тис.грн. відповідно. З 25 тис.грн. до 826,9 тис.грн. збільшилась сума згаданого боргу у м.Дніпродзержинську. Водночас повністю виправилась ситуація у містах Нікополі та Синельниковому, а також у Дніпропетровському, Павлоградському і Солонянському районах області.

Чисельність працівників економічно активних підприємств, яким не виплачено заробітну плату, за станом на 1 червня 2013р. дорівнювала 1 тис. осіб. При цьому кожному з них заборгували у середньому по 1791 грн., що майже наполовину менше розміру середньої заробітної плати в області у травні 2013р.

 

Надання субсидій. У січнітравні 2013р. за субсидіями для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг звернулись 21,7 тис. сімей, призначено таку допомогу 20 тис. сімей на суму 2,3 млн.грн.

Допомогу у вигляді субсидії готівкою для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива у січнітравні 2013р. було призначено 3,1 тис. сімей на загальну суму 2,4 млн.грн., а отримали її 1,8 тис. сімей у сумі 1,4 млн.грн.

 

Оплата населенням житлово-комунальних послуг. Платежі населення за житлово-комунальні послуги, включаючи погашення боргів попередніх періодів, за січень–травень 2013р. склали 1828,2 млн.грн., або 101,1% нарахованих сум (торік – відповідно 1871,1 млн.грн. та 97%).

За станом на 1 червня 2013р. населення області заборгувало 1856,9 млн.грн. з оплати житлово-комунальних послуг, крім того, 108,1 млн.грн. – за електропостачання. Заборгованість за ЖКП збільшилась на 1,3% порівняно з  минулорічним показником.

У травні 2013р. мешканцям регіону було нараховано 163,3 млн.грн. за утримання будинків, споруд та прибудинкових територій, централізоване водопостачання та водовідведення, централізоване опалення та гаряче водопостачання, газопостачання та вивезення побутових відходів (без урахування сум призначених субсидій на відшкодування перелічених видів платежів). Надійшло  від споживачів зазначених послуг 248,4 млнрн., крім того, за електропостачання – 73,3 млн.грн. Рівень оплати населенням за надані послуги у середньому по області становив 152,1% (у травні 2012р. – 181,5%).

 

Ринок праці

 

За даними державної служби зайнятості, у січнічервні 2013р. офіційного статусу безробітних набули 28,9 тис. громадян. Їх чисельність упродовж червня п.р. зменшилась на 5,4% і за станом на 1 липня 2013р. склала 31 тис. осіб, з яких 60,5% становили жінки, 41,6% – особи у віці до 35 років. Серед кожних 100 безробітних 33 особи розраховували на додаткові гарантії щодо працевлаштування.

У загальній чисельності безробітних нараховувалось 17,4% робітників з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устатковання, складання устатковання та машин, 15,1% – працівників сфери торгівлі та послуг, 14% – службовців, керівників, менеджерів, 12,4% – кваліфікованих робітників з інструментом, 10,7% – фахівців.

Рівень зареєстрованого безробіття в області за станом на 1 липня 2013р. становив 1,5% від середньорічної чисельності населення працездатного віку (у зв’язку з набранням чинності з 1 січня 2013 року Закону України “Про зайнятість населення” та відповідно зміною методології формування державною службою зайнятості системи показників щодо зареєстрованого ринку праці порівняння даних з відповідним періодом 2012 року не здійснюється).

При цьому зазначений показник серед сільського населення складав 2%, серед мешканців міських поселень – 1,5%.

За повідомленнями підприємств, установ та організацій, кількість вільних робочих місць і вакантних посад протягом червня 2013р. збільшилась на 1,8% та на кінець місяця становила 8,5 тис. одиниць. Загалом по області переважає попит на працівників найпростіших професій, для яких призначалось 26 з кожних 100 таких місць, та на кваліфікованих робітників з інструментом – 20. Поряд з цим практично не було потреби у кваліфікованих робітниках сільського та лісового господарств, риборозведення та рибальства, а також у технічних службовцях.

Навантаження безробітного населення на одне вільне робоче місце (вакансію) на кінець червня 2013р. становило 4 особи. У містах (дані наведено по районних та міських центрах зайнятості) Павлограді згаданий показник дорівнював 1  особі, у Кривому Розі та Вільногірську – 2 особам. Водночас у Межівському районі на одне вільне робоче місце (вакансію) претендували 18 осіб, у Покровському – 16 осіб.

За сприяння державної служби зайнятості у червні 2013р. було працевлаштовано на 17,7% більше громадян, ніж у попередньому місяці – 3,2 тис. осіб. Серед працевлаштованих громадян 48,7% складають жінки, 48% – особи у віці до 35 років.

Рівень працевлаштування безробітних мешканців області у січні–червні п.р. становив 27%. У містах зазначений показник знаходився в межах від 40,8% – у Вільногірську до 17,7% – у Дніпродзержинську, у районах – від 60,3% – у Юр’ївському до 22,2% – в Апостолівському.

 

Демографічна ситуація

 

Чисельність наявного населення Дніпропетровської області за станом на 1 червня 2013р., за оцінкою, складала 3300,3 тис. осіб. Упродовж січнятравня 2013р. вона скоротилася на 7,5 тис. осіб.

Порівняно з відповідним періодом минулого року природне скорочення населення збільшилось на 5,6%, що пов’язано зі зниженням рівня народжуваності з 10,7 особи  на 1000 жителів у січнітравні 2012р. до 10,4 – у січнітравні 2013р. Залишилось суттєвим перевищення кількості померлих над числом живонароджених: на 100 померлих припадало 64 народжених дитини.

Упродовж січнятравня 2013р. порівняно з аналогічним періодом 2012р. кількість прибулих мігрантів зменшилась на 1288 осіб (8,6%), вибулих – на 637 осіб (4,6%), і становила, відповідно, 13692 та 13165 осіб.

Переважну частину мігрантів, які обрали місцем постійного проживання Дніпропетровщину, склали прибулі з областей України (77,1%), решта – з-за кордону країни.

Більшість осіб, що виїхали за межі області, обрали своїм місцем проживання регіони України (91%), до інших держав емігрувало 9%.

 

 

 

 
 
Про Головне управління  ::  Діяльність Головного управління   ::  Доступ до публічної інформації   ::  Нормативно-правова база  ::  Корисна інформація
 Статистична звітність  ::  Терміни подання звітності  ::  Перепис населення 2001  ::  Єдиний державний реєстр підприємств і організацій України
Новини  ::  Публікації   ::  Соціально-економічне становище   ::  Експрес-випуски ::  Пресвипуски  ::  Статистична інформація 
Замовлення статистичної інформації  ::  Конкурс на зайняття посад державної служби
Copyright © 2005-2024
Головне управління статистики у Дніпропетровській області