офіційний вебсайт
ГОЛОВНЕ  УПРАВЛІННЯ  СТАТИСТИКИ  У  ДНІПРОПЕТРОВСЬКІЙ  ОБЛАСТІ
49038, м.Дніпро, вул.Столярова, 3,тел.:(056) 778 68 43, (056) 778 67 69, e-mail: ous@dp.ukrstat.gov.ua
  Головна | Соціально-економічне становище області

Про Головне управління
Діяльність Головного управління
Доступ до публічної інформації
Нормативно-правова база
Публікації
Соціально-економічне становище
Статистична інформація
Експрес-випуски
Пресвипуски
Метаописи держстатспостережень
Методологія та класифікатори
Звітна документація
Електронна звітність
Єдиний державний реєстр підприємств і організацій України
Замовлення статистичної інформації
Анкетні опитування
Корисна інформація
Юним громадянам
Всеукраїнський перепис населення
Звернення громадян

dneprstat.gov.ua

Архів 2013 2012 2011 2010 2009
СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ СТАНОВИЩЕ

 

 

СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ СТАНОВИЩЕ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

за 2013 рік

 

Повідомлення Головного управління статистики

у Дніпропетровській області

 

Промисловість

 

Індекс промислового виробництва за 2013р. відносно 2012р. становив 98,4%.

Не досягнуто рівня випуску продукції на підприємствах переробної промисловості (індекс – 93,9%) та сфери з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря (92,2%). У добувній промисловості та розробленні кар’єрів, які протягом року нарощували темп приросту виробництва і були “підмурком” підсумків індустріального сектору регіону, рівень виробництва попереднього року перевищено (102,8%).

У профільних видах діяльності переробної галузі досягти рівня виробництва 2012р. не вдалося підприємствам машинобудування (72%), з виробництва коксу, продуктів нафтоперероблення (87,4%), гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції (91,2%), хімічних речовин і хімічної продукції (97,3%), харчової галузі (97,8%), металургії та виробництва готових металевих виробів, крім машин і устатковання (99,1%). При цьому позитивні результати зафіксовані в роботі товаровиробників текстильної галузі, з випуску одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів (113,7%), виготовлення меблів, іншої продукції, ремонту і монтажу машин та устатковання (109,8%), виробів з деревини, виробництва паперу та поліграфічної діяльності (103%).

У добувній промисловості та розробленні кар’єрів підсумки фіксують зростання темпів виробництва за рахунок підприємств з видобутку кам’яного вугілля, металевих руд, а також добування каменю, піску та глини (102,7–111%). Фактором якісної роботи стало збільшення випуску концентратів залізорудних неагломерованих на 3,1%, агломерованих – на 2,5%.

У виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів рівня випуску продукції 2012р. не досягнуто, і скорочення обсягів спостерігається на підприємствах з випуску напоїв, продуктів борошномельно-круп’яної промисловості, крохмалів та крохмальних продуктів, олії та тваринних жирів, з перероблення та консервування як овочів та фруктів, так і риби (індекси 69,3–97,3%). Водночас збільшився рівень виробництва готових кормів для тварин, молочних продуктів, хліба, хлібобулочних і борошняних виробів, м’яса та м’ясних продуктів (індекси 100,8–113,1%). У випуску інших харчових продуктів рівень виробництва не змінився (100%). У галузі зменшено випуск круп (на 2,9%), соків фруктових та овочевих (на 5,8%), хліба та виробів хлібобулочних (на 6,3%), борошна (на 7,5%), олії соняшникової нерафінованої (на 14,8%), виробів макаронних (на 25,2%), вод натуральних мінеральних негазованих та газованих (на 14,4% та 36,2% відповідно), напоїв безалкогольних (на 43,7%). При цьому зріс випуск йогурту чи інших ферментованих чи сквашених молока та вершків (на 5,4%), виробів ковбасних (на 6,8%), м’яса свійської птиці, свиней та великої рогатої худоби свіжого чи охолодженого (на 14,2%, 18,6%, 37,9% відповідно), масла вершкового (на 14,2%), джемів, желе фруктових, пюре та паст фруктових чи горіхових (на 18,1%), сирів жирних (в 1,7 раза).

На підприємствах легкої промисловості отримано зростання випуску продукції завдяки успіхам у випуску одягу та виробництві шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів. У галузі збільшено випуск суконь, крім трикотажних, жіночих та дівчачих (на 0,9%), курток, піджаків та блейзерів чоловічих та хлопчачих з тканин бавовняних або синтетичних виробничих та професійних (на 7,6%), светрів, пуловерів, кардиганів, жилетів, виробів подібних трикотажних та в’язаних (на 9,7%), одягу робочого іншого з тканини бавовняної або з волокон синтетичних чоловічого та хлопчачого (на 20,3%), взуття (в 1,8 раза). Водночас скорочено випуск трикотажу спіднього (на 0,9%), комплектів, виробничих та професійних костюмів чоловічих та хлопчачих з тканин бавовняних або синтетичних (на 10,7%), колготок, панчох, шкарпеток (на 23,7%), блузок, сорочок та батників, крім трикотажних, жіночих та дівчачих (44,2%), піджаків й блейзерів, крім трикотажних, жіночих та дівчачих (на 46,7%).

У галузі з виготовлення виробів з деревини, виробництва паперу та поліграфічної діяльності збільшено випуск шпалер та подібних виробів з паперу для покриття стін; паперу прозорого для вікон (на 3,5%), паперу та картону (на 18,9%). При цьому скоротився випуск паперу та картону гофрованого у рулонах або аркушах (на 2,1%), деревини, уздовж розпиляної чи розколотої, завтовшки більше 6 мм (на 3,8%), вікон та їх рам, дверей балконних та їх рам, дверей та їх коробок і порогів (на 39,4%).

У промисловому виробництві коксу та продуктів нафтоперероблення у 2013р. фіксується спад виробництва: підприємствами області випущено смол кам’яновугільних чи мінеральних інших на 10,2% менше, ніж у 2012р., коксу та напівкоксу з вугілля кам’яного; коксу газового    на 11,9%.

У галузі з випуску хімічних речовин і хімічної продукції скоротився випуск засобів мийних та для чищення на 0,7%, фарб та лаків на основі акрилових або вінілових полімерів у водному середовищі – на 5,3%, пластмас у первинних формах – на 8,6%, кислоти сірчаної – на 14,5%.

Падіння рівня виробництва проти 2012р. зафіксовано у діяльності з випуску гумових і пластмасових виробів та іншої неметалевої мінеральної продукції (91,2%). Підприємствами з виготовлення продукції для будівництва зменшено випуск виробів багатошарових, ізолюючих зі скла на 0,3%, розчинів бетонних, готових для використання – на 7%, плиток та плит керамічних – на 7,7%, вапна негашеного, гашеного та гідравлічного – на 10,2%, цегли силікатної – на 16%, елементів конструкцій збірних для будівництва з цементу, бетону чи штучного каменю – на 31,3%, виробів вогнетривких – на 39,6%. Водночас у галузі збільшено випуск блоків та цегли з цементу, бетону або каменю штучного для будівництва на 3,7%, клінкерів цементних – на 13,3%.

У металургії та металообробці області у 2013р. спостерігалося падіння випуску продукції проти рівня виробництва 2012р. (індекс – 99,1%). У металургійному виробництві скорочення темпів отримано підприємствами з випуску трубної продукції (86,2%), обсяги виплавки чавуну, сталі та феросплавів залишились без змін (100%) при тому, що на підприємствах з металообробки темп випуску продукції зріс (150,2%). В галузі зменшено випуск сталі без напівфабрикатів, отриманих безперервним литтям, на 1,2%, виплавку чавуну – на 2,8%, виготовлення труб та трубок, профілів порожнистих зі сталі – на 11,6%, при одночасному зростанні обсягів прокату готового чорних металів на 3,1%.

У машинобудуванні проти 2012р. випуск продукції (товарів, послуг) скорочено більш, ніж на чверть (індекс – 72%), що стало результатом падіння випуску транспортних засобів (64,2%), електричного устатковання (74%), комп’ютерів, електронної та оптичної продукції (89%). І це не під силу виправити підприємствам, які збільшили випуск продукції – з виробництва машин та устатковання (102,4%). У галузі зменшено випуск акумуляторів електричних свинцевих для запуску поршневих двигунів внутрішнього згоряння (на 10,7%), апаратури електричної для комутацій або захисту електричних схем на напругу більше 1000В (на 18,2%), вагонів-платформ залізничних або трамвайних несамохідних (на 62,6%). Негативно вплинули на стан виробництва скорочення як в портфелях замовлень послуг на виготовлення вагонів вантажних, так і обсягів виготовлення вузлів та деталей для експлуатаційних потреб і технічного обслуговування рейкового рухомого складу.

У сфері постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря суттєвий вплив на індекси промислової продукції має робота провідних енергогенеруючих та розподільчих підприємств області, діяльність яких повністю підпорядкована потребам економіки держави та графіку НДЦ – темп випуску продукції на них склав 92,2% проти рівня 2012р., генерація електроенергії сягнула позначки 13,8 млрд.кВт·год.

За січень–листопад 2013р. промисловими підприємствами-учасниками короткотермінових обстежень реалізовано продукції (товарів, послуг) на суму 185 млрд.грн., з неї продукції добувної та переробної промисловості – на 156 млрд.грн., що за вагою вкладу в загальноукраїнський обсяг обороту від промислової діяльності (18,4%) поступається лідерством тільки промисловості Донеччини (18,6%).

У структурі регіонального обороту від промислової діяльності майже чотири п’ятих виручки припадає на продукцію металургії та виробництва  готових металевих виробів, крім машин і устатковання; добувної промисловості й розроблення кар’єрів та результат діяльності з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря. В обсязі реалізованої продукції за основними промисловими групами (відповідно до європейської класифікації основних промислових груп MIGs) більше двох третин займають товари проміжного споживання (67,3%), енергія складає більше п’ятої частини (21%), споживчі товари нетривалого вжитку та тривалого користування – 6,8% та 0,1% відповідно, інвестиційні товари – 4,8%.

 

Сільське господарство

 

За попередніми даними, у 2013р. загальне виробництво продукції сільського господарства порівняно з 2012р. зросло на 30,6%, у т.ч. у сільськогосподарських підприємствах – на 40%, у господарствах населення на 17,8%.

Господарствами усіх категорій у 2013р. одержано 3,7 млн.т зерна (включаючи кукурудзу) у вазі після доробки, з них зерна продовольчих культур – 1,8 млн.т (у 3,2 раза більше, ніж у 2012р.), фуражних зернових – 1,9 млн.т (в 1,9 раза більше). Порівняно з 2012р. виробництво зерна зросло у 2,4 раза, що зумовлено, перш за все, підвищенням  урожайності зернових культур на 16,3 ц з 1 га.

У 2013р. значно кращий, ніж у 2012р., зібрано врожай більшості культур зернової групи: жита – 13,9 тис.т (у 4,4 раза більше), пшениці – 1769,4 тис.т (у 3,3 раза), кукурудзи на зерно – 1315,4 тис.т (у 2,2 раза), ячменю – 561,6 тис.т (на 50,5%), проса – 10,3 тис.т (на 11,1% більше), що зумовлено, насамперед, значним підвищенням їхньої врожайності.

У всіх категоріях господарств урожай соняшнику на зерно зріс порівняно з 2012р. на 45,9% (становив 1,2 млн.т) за рахунок суттєвого підвищення урожайності (на 7,6 ц з 1 га).

Валовий збір цукрових буряків (фабричних) порівняно з 2012р. зменшився на 14% внаслідок скорочення площі збирання майже вдвічі.

Всіма категоріями господарств накопано 536,4 тис.т картоплі, що на 11,4% більше, ніж за попередній рік, що зумовлено зростанням урожайності на 15 ц з 1 га. Виробництво овочевої продукції проти 2012р. зменшилося на 10,7% і склало 600 тис.т.

Обсяги виробництва плодоягідної продукції (174,8 тис.т) збільшилися на 11,3% за рахунок підвищення урожайності на 9,4 ц з 1 га.

Під урожай 2014р. озимі на зерно та зелений корм, включаючи ріпак, у господарствах усіх категорій посіяно на площі 647,2 тис.га, що менше показника попереднього року на 24,4 тис.га (на 3,6%), у т.ч. зернові культури на зерно – на 576,4 тис.га (на 15,4 тис.га, або на 2,6% менше), ріпак на зерно – на 69,2 тис.га (на 9,1 тис.га, або на 11,7% більше, ніж у 2012р.).

За 2013р. (за попередніми даними) господарствами всіх категорій реалізовано на забій 294,9 тис.т худоби та птиці (у живій вазі), що на 0,2% більше порівняно з 2012р., вироблено 348 тис.т молока (на 1,3 % більше) та отримано 954,6 млн.шт. яєць (на 12,7% менше).

За розрахунками, на 1 січня 2014р. в усіх категоріях господарств поголів’я великої рогатої худоби у порівнянні з відповідною датою 2013р. зросло на 1,3%, у т.ч. корів – на 1,9%, свиней – на 8,8%, овець та кіз – на 2,2%. Чисельність птиці всіх видів скоротилася на 8,4%.

У господарствах населення поголів’я великої рогатої худоби збільшилося на 1,9%, у т.ч. корів – на 1,7%, овець та кіз – на 4,6%. Чисельність поголів’я свиней скоротилася на 3%, птиці всіх видів – на 2,5%. Цими господарствами утримувалося 74,4% загальної чисельності великої рогатої худоби (торік – 73,9%), у т.ч. корів – 80,7% (80,8%), свиней – 24,5% (27,4%), овець та кіз – 75,3% (73,6%), птиці всіх видів – 26,6% (25%).

Відносно 1 січня 2013р. у сільськогосподарських підприємствах чисельність поголів’я корів зросла на 2,6%, свиней – на 13,3%. Поголів’я великої рогатої худоби скоротилося на 0,5%, овець та кіз – на 4,5%, птиці всіх видів – на 10,3%.

 

Будівельна діяльність

 

За 2013 рік підприємствами області виконано будівельних робіт власними силами на суму 4857,3 млн.грн. Індекс будівельної продукції порівняно з 2012р. становив 91,6%.

За характером будівництва обсяги робіт розподілилися таким чином: роботи з нового будівництва, реконструкції та технічного переозброєння склали 70,3% загального обсягу, решта – з капітального і поточного ремонтів (16,6% та 13,1% відповідно).

На міста Дніпропетровськ і Кривий Ріг припадає майже 80% виконаних будівельних робіт.

 

Транспорт

 

У 2013р. підприємствами транспорту перевезено 114,5 млн.т вантажів, що на 9,9% більше обсягу перевезень 2012р. Вантажооборот зменшився на 3% та склав 35,7 млрд.ткм.

Послугами пасажирського транспорту області скористалися 538,1 млн. осіб, що на 2,3% менше, ніж торік. Водночас пасажирооборот збільшився на 1,9% і дорівнював 9,3 млрд.пас.км.

Залізницею відправлено 96,8 млн.т вантажів (на 3,3% більше, ніж у 2012р.) та 36,7 млн. пасажирів (на 1,5% менше). Вантажооборот зменшився на 3,5% і становив 33,5 млрд.ткм.  Пасажирооборот також зменшився (на 1,9%) та склав 3,6 млрд.пас.км.

Підприємствами автомобільного транспорту (з урахуванням перевезень фізичними особами-підприємцями) за 2013р. доставлено 17 млн.т вантажів, що в 1,8 раза більше показника 2012р. Вантажооборот зріс на 6,7% і дорівнював 2,1 млрд.ткм. Кількість обслугованих пасажирів збільшилась на 0,6% і становила 315,6 млн. осіб. Пасажирська робота склала 4,4 млрд.пас.км, що на 7% більше, ніж за 2012р.

Водним транспортом області перевезено 683,9 тис.т вантажів, що на 7,3% менше показника 2012р. Вантажооборот зменшився на 10,3% та дорівнював 75,9 млн.ткм. Послугами річкового транспорту скористались 49,7 тис. пасажирів, що у 4,1 раза більше, ніж у попередньому році. При цьому пасажирооборот зріс в 1,7 раза і становив 0,6 млн.пас.км.

Авіаційним транспортом було перевезено 2 тис.т вантажів, вантажооборот склав 6 млн.ткм, що відповідно у 2,5 раза та на 47,3% більше обсягів 2012р. Послугами авіаперевізників скористались 129,5 тис. осіб, що в 1,6 раза більше показника попереднього року. Пасажирооборот зріс у 2 рази і склав 89,1 млн.пас.км.

Трамвайно-тролейбусним парком області обслуговано 178,1 млн. осіб (на 6,9% менше), у т.ч. майже дві третини – безкоштовно.

Кількість пасажирів, які обрали для переміщення метрополітен, становила 7,5 млн. осіб (на 7,6% менше, ніж торік). Правом пільгового проїзду скористались 39,3% пасажирів.

 

Зв’язок

 

У січні–листопаді 2013р. доходи операторів, провайдерів від надання послуг пошти та зв’язку становили 1842,6 млн.грн., що на 11,3% менше показника січня–листопада 2012р. у тарифах 2013р. Із загального обсягу 1212,4 млн.грн. – доходи від послуг пошти та зв’язку населенню (зменшення на 10,7%). Найбільша частка припадала на доходи від надання населенню послуг мобільного (стільникового) зв’язку – 55,8%, телефонного міського – 18,1%, комп’ютерного – 12,5%. Питома вага доходів від передачі і прийому телевізійних та радіопрограм, радіозв’язку складала 6%, поштових послуг – 3,4%, телефонного міжміського зв’язку – 2,6%.

 

Послуги

 

У грудні 2013р., за попередніми даними, обсяг реалізованих підприємствами області нефінансових послуг дорівнював 1,9 млрд.грн. (що у порівнянних цінах на 7,4% менше, ніж у грудні 2012р.), у тому числі безпосередньо населенню було надано послуг на суму 300,9 млн.грн.

 

Зовнішня торгівля товарами

 

У січні–листопаді 2013р. обсяги експорту товарів складали 8967,5 млн.дол. США, імпорту - 4865,5 млн.дол., і порівняно з відповідним періодом попереднього року експорт зменшився на 3,4%, імпорт – на 19%. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами становило 4102 млн.дол. (у січні–листопаді 2012р. – 3281,6 млн.дол.).

Коефіцієнт покриття експортом імпорту дорівнював 1,8 (торік - 1,5).

Зовнішньоторговельні товарні операції область здійснювала з партнерами зі 153 країн світу.

У загальних обсягах експорту та імпорту області питома вага країн СНД становила відповідно 36,6% та 28,4%, Азії - 35,9% та 24,5%, Європи – 18,8% та 38,2%, Африки – 6,8% та 2,2%, Америки – 1,9% та 6,5%.

Для економічного розвитку регіону важливою є торгівля з країнами Європейського Союзу (з 01.07.2013 до складу країн-членів ЄС увійшла Хорватія). У січні-листопаді 2013р. до них експортовано товарів на 1652,4 млн.дол. (18,4% експорту області), імпортовано - на 1784,7 млн.дол. (36,7% імпорту області), і порівняно з аналогічним періодом попереднього року обсяги експорту товарів збільшились на 3%, імпорту – зменшились на 11%. Серед країн ЄС значні обсяги експортних поставок здійснено до Польщі – на 467,3 млн.дол., Чехії – на 296,2 млн.дол., Словаччини – на 213,2 млн.дол. Найбільше отримано товарів з Німеччини (на 408,7  млн.дол.), Польщі (на 328,6 млн.дол.) та Італії (на 166,4 млн.дол.).

Значну частку у товарній структурі експорту області складали чорні метали (38,4% загального обсягу). До країн СНД спрямовано 34,6% експорту цієї групи товарів, до країн ЄС – 5,8%.

У вартісному виразі за січень-листопад 2013р. обсяг експорту чорних металів дорівнював 3445,3  млн.дол., руд, шлаку і золи – 2279,9 млн.дол., виробів з чорних металів – 1191,7 млн.дол., машин, залізничних локомотивів – 383,7 млн.дол., обладнання та механізмів; електротехнічного обладнання – 247,4 млн.дол., продуктів неорганічної хімії – 246,5 млн.дол., паперу та картону – 188,9 млн.дол.

У товарній структурі імпортних надходжень значними були обсяги палива мінерального; нафти та продуктів її перегонки, яких отримано на 667,6 млн.дол., машин, обладнання та механізмів; електротехнічного обладнання – на 655,9 млн.дол., полімерних матеріалів, пластмас та виробів з них – на 623,2 млн.дол., фармацевтичної продукції – на 562,8 млн.дол., чорних металів – на 468,9 млн.дол., засобів наземного транспорту, літальних апаратів, плавучих засобів – на 217,4 млн.дол., паперу та картону – на 155,6 млн.дол.

 

Внутрішня торгівля

 

Оборот роздрібної торгівлі (до якого включено роздрібний товарооборот підприємств, що здійснюють діяльність із роздрібної торгівлі, розрахункові дані щодо обсягів продажу товарів на ринках і фізичними особами-підприємцями) за 2013р. становив 68,2 млрд.грн., що у порівнянних цінах на 8,9% більше обсягу 2012р.

Оборот ресторанного господарства (з урахуванням обороту фізичних осіб-підприємців) за 2013р. склав 1,5 млрд.грн. і у порівнянні з попереднім роком майже не змінився.

Обсяг роздрібного товарообороту підприємств, які здійснюють діяльність із роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, за звітний рік дорівнював 37,5 млрд.грн., що на 4,2% більше обсягу 2012р. Обсяг роздрібного товарообороту за грудень 2013р. становив 3,8 млрд.грн. і проти листопада 2013р. у порівнянних цінах збільшився на 16,7%, проти грудня 2012р. – на 3,4%.

 

Ціни і тарифи

 

Індекс споживчих цін по Дніпропетровській області у грудні 2013р. до попереднього місяця склав 100,3%, за 2013р. – 100,4%.

У грудні 2013р. проти листопада 2013р. на споживчому ринку продукти харчування та безалкогольні напої подорожчали на 0,4%. Найбільше підвищилися ціни на овочі та цукор (на 11,7% та 5,8% відповідно), на 2,6–1,3% – на сметану, молоко, кисломолочну продукцію, масло, сири. У той же час суттєво (на 7,7%) подешевшали яйця, у межах 2,4–0,7% – фрукти, олія соняшникова, рис, м’ясо та м’ясопродукти, риба та продукти з риби.

Приріст цін на алкогольні напої, тютюнові вироби загалом склав 0,6%, у т.ч. на тютюнові вироби – 0,9%, алкогольні напої – 0,2%.

Ціни (тарифи) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива зросли на 0,9% в основному за рахунок діючої в області диференційованої плати за опалення.

У сфері охорони здоров’я збільшення цін на 0,2% спричинене подорожчанням амбулаторних послуг та фармацевтичної продукції (на 0,4% та 0,2% відповідно).

Зниження цін у сфері транспорту на 0,4% стало наслідком здешевлення палива та мастил (на 1,1%), автомобілів (на 0,8%).

Крім того, на 0,3% подорожчали одяг і взуття, на 5,5% зменшилася вартість послуг закладів дошкільної та початкової освіти.

За 2013р. продукти харчування та безалкогольні напої подешевшали на 0,9%, з яких найсуттєвіше – фрукти (на 15,8%), олія соняшникова (на 10,2%), продукти переробки зернових (на 9,9%). На 5,3–3,2% знизилися ціни на м’ясо та м’ясопродукти, рибу та продукти з риби, сало. Водночас істотно подорожчали цукор (на 16,9%), овочі (на 11,1%). Також зросли ціни на кисломолочну продукцію, масло, сири, яйця, сметану, кондитерські вироби з борошна, рис (на 8,7–2,4%).

Алкогольні напої, тютюнові вироби дорожче коштували на 11,4%, зокрема, тютюнові вироби – на 16,2%, алкогольні напої – на 5,5%.

Плата за житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива у цілому збільшилася на 0,1%, при цьому за скраплений газ і квартиру – підвищилася на 23,6% та 1,1% відповідно, за гарячу воду, опалення – зменшилася на 2,8%.

У сфері охорони здоров’я ціни зросли на 2,9%, а саме: на фармацевтичну продукцію – на 3,6%, амбулаторні послуги – на 2,9%, послуги лікарень – на 2%.

Підвищення цін у сфері транспорту на 0,4% стало наслідком подорожчання транспортних послуг та автомобілів (на 2,5% та 2,3% відповідно). Водночас паливо та мастила подешевшали на 4,7%.

На 2,2–0,4% стали дорожчими послуги закладів освіти, ресторанів та готелів, сфери зв’язку, предмети домашнього вжитку, побутова техніка та поточне утримання житла, одяг і взуття.

 

Доходи населення

 

Середньомісячна номінальна заробітна плата штатних працівників, зайнятих на підприємствах області та їх відокремлених підрозділах з чисельністю найманих працівників 10 і більше осіб, у січні–листопаді 2013р. становила 3315 грн., що у 2,9 раза перевищує мінімальну заробітну плату, визначену на державному рівні з 1 січня 2013р. (1147 грн.).

В економіці області залишається значною диференціація рівнів оплати праці. До видів економічної діяльності (у 2013 році угрупування інформації за видами економічної діяльності (КВЕД) здійснюється згідно з Класифікацією видів економічної діяльності (ДК 009:2010), затвердженою наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11 жовтня 2010 року № 457 “Про затвердження та скасування національних класифікаторів”), де складалась найвища зарплата, належали заклади мистецтва, спорту, розваг та відпочинку, а також організації, які здійснюють фінансову та страхову діяльність, у промисловості – підприємства добувної промисловості і розроблення кар’єрів та металургійного виробництва, виробництва готових металевих виробів, де заробітна плата працівників була більша, ніж середній показник по області на 39–82%.

Водночас заробітна плата працівників підприємств текстильного виробництва, виробництва одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів була майже наполовину менша за середню по області.

Упродовж січня–листопада 2013р. загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати в області зменшилась на 27,5%, або на 2,8 млн.грн. і за станом на 1 грудня 2013р. склала 7,5 млн.грн., або 0,2% фонду оплати праці, нарахованого за листопад 2013р.

Із загального обсягу боргу 2,3 млн.грн. (30,1%) припадає на економічно активні підприємства, що на 29,3% менше показника, який склався за станом на 1 січня 2013р.

Упродовж січня–листопада минулого року повністю ліквідовано заборгованість із заробітної плати на економічно активних підприємствах сільського, лісового та рибного господарства; у будівельних організаціях; на підприємствах транспорту, складського господарства, поштової та кур’єрської діяльності; в організаціях, що здійснюють професійну, наукову та технічну діяльність, а також у тих, що функціонують у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування. У промисловості повністю виправилась ситуація на підприємствах по виготовленню виробів з деревини, виробництву паперу та поліграфічної діяльності; по виробництву гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції; металургійного виробництва, виробництва готових металевих виробів, а також по виробництву автотранспортних засобів, причепів і напівпричепів та інших транспортних засобів.

Разом з тим, поновилися зазначені борги на підприємствах по виробництву комп’ютерів, електронної та оптичної продукції і за станом на 1  грудня 2013р. склали 93 тис.грн. У 5,6 раза побільшали вони на підприємствах по виробництву меблів, іншої продукції, ремонту і монтажу машин і устатковання і досягли 1,8 млн.грн.

Практично не зазнала змін ситуація у м.Дніпропетровську та в Апостолівському районі. Водночас повністю виправилась вона у містах Дніпродзержинську, Нікополі та Синельниковому, а також у Дніпропетровському, Новомосковському, Павлоградському і Солонянському районах області.

Чисельність працівників економічно активних підприємств, яким не виплачено заробітну плату, за станом на 1 грудня 2013р. дорівнювала 0,3 тис. осіб. При цьому кожному з них заборгували у середньому по 7223 грн., що у 2,2 раза більше за середню заробітну плату в області у листопаді 2013р.

Надання субсидій. У січні–листопаді 2013р. за субсидіями для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг звернулись 122,5 тис. сімей, призначено таку допомогу 113,1 тис. сімей на суму 17,4 млн.грн.

Субсидії готівкою для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива у січні–листопаді 2013р. було призначено 4569 сім’ям на загальну суму 3482  тис.грн., а отримали її 4607 сімей у сумі 3522 тис.грн.

Оплата населенням житлово-комунальних послуг. Платежі населення за житлово-комунальні послуги, включаючи погашення боргів попередніх періодів, за січень–листопад 2013р. склали 3132,9 млн.грн., або 100,4% нарахованих за цей період сум (торік – відповідно 3088,7 млн.грн. та 99,5%).

За станом на 1 грудня 2013р. населення області заборгувало 1808,8 млн.грн. з оплати житлово-комунальних послуг, крім того, 109,1 млн.грн. – за електропостачання. Заборгованість за ЖКП збільшилась на 2,4 % порівняно з відповідною датою попереднього року.

У листопаді 2013р. мешканцям регіону було нараховано 354,3 млн.грн. за утримання будинків, споруд та прибудинкових територій, централізоване водопостачання та водовідведення, централізоване опалення та гаряче водопостачання, газопостачання та вивезення побутових відходів (без урахування сум призначених субсидій на відшкодування перелічених видів платежів). Надійшло  від споживачів зазначених послуг 289,3 млн.грн., крім того, за електропостачання – 78,9 млн.грн. Рівень оплати населенням за надані послуги у середньому по області становив 81,6% (у листопаді 2012р. – 70,6%).

 

Ринок праці

 

За даними державної служби зайнятості, у 2013р. офіційного статусу безробітних набули 68,6 тис. громадян. При цьому лише упродовж грудня минулого року їх чисельність збільшилась на 10,9% і за станом на 1 січня 2014р. склала 32,5 тис. осіб, з яких 54,2% становили жінки, 42,2% – особи у віці до 35 років. Серед кожних 100 безробітних 26 осіб розраховували на додаткові гарантії щодо працевлаштування.

У загальній чисельності безробітних нараховувалось 20,6% робітників з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устатковання, складання устатковання та машин, 13,8% – працівників сфери торгівлі та послуг, 12,7% – службовців, керівників, менеджерів, 12,3% – кваліфікованих робітників з інструментом, 10,3% – фахівців (у зв’язку з набранням чинності з 1 січня 2013 року Закону України “Про зайнятість населення” та відповідно зміною методології формування державною службою зайнятості системи показників щодо зареєстрованого ринку праці порівняння даних з відповідним періодом 2012 року не здійснюється).

Рівень зареєстрованого безробіття в області за станом на 1 січня 2014р. становив 1,6% від середньорічної чисельності населення працездатного віку. При цьому зазначений показник серед сільського населення складав 2,9%, серед мешканців міських поселень – 1,4%.

За повідомленнями підприємств, установ та організацій, кількість вільних робочих місць і вакантних посад протягом грудня 2013р. зменшилась на 15% та на кінець місяця становила 7,5 тис. одиниць. Загалом по області переважає попит на працівників найпростіших професій, для яких призначалось 24 з кожних 100 таких місць, та на кваліфікованих робітників з інструментом – 21. Поряд з цим практично не було потреби у кваліфікованих робітниках сільського та лісового господарств, риборозведення та рибальства, а також у технічних службовцях.

Навантаження безробітного населення на одне вільне робоче місце (вакансію) на кінець грудня 2013р. становило 4 особи. У Павлограді (дані наведено по районних та міських центрах зайнятості) згаданий показник дорівнював лише 1 особі. Водночас у Межівському районі на одне вільне робоче місце (вакансію) претендували 229 осіб, у Покровському – 38 осіб.

За сприяння державної служби зайнятості у грудні 2013р. було працевлаштовано на 15,7% менше безробітних, ніж у попередньому місяці – 2,8 тис. осіб. Серед працевлаштованих громадян трохи більше половини (51,1%) складають жінки, особи у віці до 35 років – 52,3%.

Рівень працевлаштування безробітних мешканців області у 2013р. становив 36,6%. У містах зазначений показник знаходився в межах від 29,4% – у Жовтих Водах до 51,7% – у Першотравенську, у районах – від 27,5% у Криничанському до 56,8% – у Дніпропетровському.

 

Демографічна ситуація

 

Чисельність наявного населення Дніпропетровської області за станом на 1 грудня 2013р., за оцінкою, склала 3293,8 тис. осіб. Упродовж січня–листопада 2013р. вона скоротилася на 14 тис. осіб.

Порівняно з відповідним періодом попереднього року природне скорочення населення збільшилось на 6,5%, що пов’язано зі зниженням рівня народжуваності з 11,3 особи на 1000 жителів у січні–листопаді 2012р. до 11 – у січні–листопаді 2013р. Залишилось суттєвим перевищення кількості померлих над числом живонароджених: на 100 померлих припадала 71 народжена дитина.

За січень–листопад 2013р. проти аналогічного періоду 2012р. кількість прибулих мігрантів зменшилась на 2232 особи (5%), вибулих – на 433 особи (1%) і становила, відповідно, 42786 та 43144 особи.

Переважну частину мігрантів, які обрали місцем постійного проживання Дніпропетровщину, склали прибулі з областей України (80,6%), решта – з-за кордону країни.

Більшість осіб, що виїхали за межі області, обрали своїм місцем проживання регіони України (91,4%), до інших держав емігрувало 8,6%.

 

Криміногенна ситуація

 

За повідомленням прокуратури Дніпропетровської області, упродовж 2013р. обліковано 50,4 тис. кримінальних правопорушень, з яких 49,5 тис. виявлено органами внутрішніх справ, 447 – органами прокуратури, 361 – органами, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства, та 67 – органами безпеки.

Із загального числа зафіксованих правоохоронними органами кримінальних проявів 29,9% – тяжкі та особливо тяжкі.

У загальній кількості злочинів 62,7% становили злочини проти власності, 10,8% – проти життя та здоров’я особи, 6,4% – злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров’я населення, 3,6% – проти безпеки руху та експлуатації транспорту, по 3,2% – злочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян і проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина, 2,6% – злочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг, 1,8% – проти громадської безпеки, 1,6% – у сфері господарської діяльності, по 1,5% – проти громадського порядку та моральності та проти правосуддя.

Упродовж 2013р. обліковано 197 очевидних умисних вбивств і замахів на вбивство, 325 умисних тяжких тілесних ушкоджень та 37 зґвалтувань і замахів на зґвалтування.

Кількість крадіжок становила 31,6 тис. випадків, шахрайств – 4 тис., грабежів – 2,9 тис., розбоїв – 217 та хабарництва – 120.

Правоохоронними органами за цей період виявлено 19 осіб, які скоїли злочин у складі 5 організованих груп і злочинних організацій; закінчено 5 кримінальних проваджень про кримінальні правопорушення, вчинені організованими групами і злочинними організаціями.

Чисельність потерпілих від злочинів у 2013р. становила 38 тис. осіб, з яких 15,9 тис. – жінки, 3,2 тис. – особи похилого віку та інваліди І і ІІ групи, 544 – неповнолітні та 294 особи – діти до 14 років. Найбільша чисельність потерпілих (23,3 тис. осіб, або 61,4%) – від крадіжок та шахрайств, серед яких 9,8 тис. (42,1%) – жінки. У дорожньо-транспортних пригодах на території області постраждали 1,2 тис. осіб, з них 201 особа (16,5%)  загинула. Усього внаслідок злочинних діянь загинуло 600 осіб, з яких 18,5% – у результаті нанесення умисних тяжких тілесних ушкоджень, 32,2%  було вбито.

Серед виявлених осіб (13,1 тис.), які вчинили злочини, 39,5% раніше вже ставали на злочинний шлях (більше половини з них мали незняту або непогашену судимість), 14,8%  знаходились у стані алкогольного сп’яніння, 8,7% вчинили злочин у групі. Питома вага осіб працездатного віку, підозрюваних у скоєнні злочинів, які на момент учинення злочину не працювали і не навчалися, становила 40,4%, безробітних – 30,8%. З числа осіб, причетних до злочинів, 12,3% – жінки, 3,7% – неповнолітні.

 
 
Про Головне управління  ::  Діяльність Головного управління   ::  Доступ до публічної інформації   ::  Нормативно-правова база  ::  Корисна інформація
 Статистична звітність  ::  Терміни подання звітності  ::  Перепис населення 2001  ::  Єдиний державний реєстр підприємств і організацій України
Новини  ::  Публікації   ::  Соціально-економічне становище   ::  Експрес-випуски ::  Пресвипуски  ::  Статистична інформація 
Замовлення статистичної інформації  ::  Конкурс на зайняття посад державної служби
Copyright © 2005-2024
Головне управління статистики у Дніпропетровській області